logo WPVL
Maurits Cornelis Escher
1. Korte biografische schets: 'Escher'


Situering in tijd en ruimte:

Maurits Cornelis Escher is geboren op 17 juni in het jaar 1898 te Leeuwarden. Hij is opgegroeid in
een metselaren gezin van vier kinderen. Hij was de jongste van de vier en genoot net als zijn broers
en zussen van een goede opleiding. Helaas, was Escher niet meteen de beste student. Zijn
eindexamens in het middelbaar waren een grote ramp.
Gelukkig, kreeg hij toch nog de kans van
zijn vader om verder te gaan studeren aan de school voor Bouwkunde en Sierende Kunsten te
Haarlem. Zijn vader koesterde namelijk een kleine hoop dat zijn zoon in zijn voetsporen zou treden.
Dit gebeurde echter niet. Escher had geen interesse voor de bouwkunde, maar wilde zich liever
verdiepen in de grafische kunsten. Zijn moeder en leraar steunde hem. Zij merkten al zeer snel op
dat Maurits Cornelis talent had. Na het volbrengen van zijn studies trok hij naar Italië. Hij leerde er
zijn vrouw kennen, genaamd Jetta Umiker. Samen met haar reisde hij gedurende 11 jaar doorheen
het land Italië. Ondertussen maakte hij vele kunstwerken. Maar zijn verblijf in Italië kon niet blijven
duren. Het regime van Mussolini werd heviger, waardoor Escher en zijn vrouw zich genoodzaakt
voelden om Italië te verlaten. In het jaar 1935 verhuisde Escher samen met zijn vrouw naar Zwitserland.
Daar maakte hij opnieuw vele grafische werken. Toch kon Escher zijn draai niet vinden te Zwitserland. Hij overtuigde zijn vrouw om opnieuw te verhuizen. In het jaar 1937 gingen ze samen in de stad Ukkel wonen. Slechts 4 jaar later verhuisden ze opnieuw en besloot Escher om terug naar Nederland te gaan. Gedurende 29 jaar verbleef hij in de stad Baarn. Daar maakte hij zijn grootste en bekendste grafische werken. Daarna verhuisde hij naar een bejaardentehuis voor kunstenaars. Hij kreeg er zijn eigen atelier waar hij tot zijn dood kon verder werken aan nieuwe tekeningen en prenten. In het jaar 1972 op 73-jarige leeftijd stierf Escher uiteindelijk op 23 september in het bejaardentehuis te Laren.


Situering in historische context:

Escher was niet meteen de beste student en de slimste jongen. Toch had hij talenten. Niet meteen de talenten dat zijn vader van hem verwacht hadden, maar zijn moeder was er meteen vol lof over. Escher werd dan ook niet de minste graficus. Dankzij een goede opleiding leerde hij de houtgravure/snede en andere grafische technieken kennen. Met deze technieken wist hij de mooiste werken te maken. Werken die er niet meteen zeer eenvoudig uitzien. Een zekere wiskundige kennis was noodzakelijk om deze werken tot stand te brengen. Toch zal je meteen opmerken dat Escher geen groot wiskundig talent was. Sommige kunstwerken zijn niet volledig afgewerkt, doordat zijn wiskundige kennis te beperkt was. Over het algemeen kan je wel zeggen dat zijn prenten zeer ingewikkeld opgebouwd zijn en er moeilijk uitzien. Hij had een zeer goed oog en wist de wereld op een fantasierijke en fascinerende manier aan de mensen te tonen. De spelletjes die hij speelde met de symmetrie, geometrie en architectuur zijn fantastisch en doet de kijker van zijn kunstwerken nog steeds bewonderenswaardig opkijken.   

2. Escher tijdens de lessen wiskunde

Escher is geen wiskundige, maar een merkwaardig kunstenaar. Toch plaatsen we hem in het rijtje van de wiskundigen die aanbod komen tijdens het schoolloopbaan van de leerlingen in het secundair onderwijs. Dit omdat zijn kunstwerken rijk zijn aan vele wiskundige invloeden. In de handboeken wiskunde worden zijn kunstwerken dan ook meerdere malen gebruikt als extra oefening bij een bepaald wiskundig onderdeel. Hieronder hebben we alvast enkele kunstwerken verzameld die in het secundair onderwijs aanbod zouden kunnen komen. Het is aan de leerlingen om het kunstwerk te linken aan het juiste wiskundige onderwerp. De leerlingen kunnen kiezen uit volgende onderwerpen:

- de elliptische kromme                            - perspectief                                     - draaiingen

- symmetrie                                                   - spiegelingen                                  - ruimtefiguren

tekeningen escher

Uiteraard is het belangrijk om ook het leven van deze man even te bespreken met de leerlingen. Start opnieuw met de gegeven kunstwerken en vertel iets meer over de manier waarop deze kunstwerken tot stand gekomen zijn.  Door te klikken op bovenstaande kunstwerken vind je voldoende informatie die je als leerkracht aan de leerlingen per schilderij kan geven.

Na het geven van de nodige informatie is het te hopen dat alle leerlingen inzien dat Escher als grafisch kunstenaar nooit zonder de wiskunde zijn kunstwerken had kunnen maken.

Tot slot voor de geïnteresseerden onder jullie, geven we graag de link naar de site van het Escher Paleis in Den Haag mee. Op deze site kan u extra achtergrondinformatie terugvinden over het museum en Escher zelf. 

Als u de werken met uw leerlingen dus in het echt wil bewonderen, is het bezoeken van deze site zeker geen overbodige zaak. 

 

escherprent
Homenav

welkomstwoord

geschiedenisnav



























lesmateriaalnav

woordenboeknav

wiskrantnav

wwwnav

raadselsnav

forumnav

Wiskundewandelingnav

wiskalendernav

Casionav
eschernav
chaslesmobiusnav
gaussnav
laplacenav
eulernav
newtonnav
pascal nav
descartesnav
Stevinnav
DaVincinav
Eratosthenes
Euclidesnav
Pythagorasnav
Thalesnav