Euler heeft uiteraard niet alleen deze rechte achter zijn naam staan, maar is de bedenker van vele andere wiskundige theorieën. Dus waarom zou je dan als leerkracht niet even blijven stilstaan bij het leven van deze grootse man.
Hieronder vind je een werkblaadje dat je laat invullen door de leerlingen als taak tijdens je les of als huistaak. Met dit werkblaadje is het de bedoeling dat de leerlingen spelenderwijs kennismaken met het leven en de verwezenlijkingen van Leonhard Euler.
1. Korte b In het 2de leerjaar van de tweede graad maken de leerlingen kennis met de rechte van Euler tijdens de lessen wiskunde over de omgeschreven cirkel. De rechte is niet moeilijk om te construeren als je weet wat het begrip juist inhoudt. Euler was de man die de lijn ontdekte, vandaar de verwijzing naar zijn naam. De rechte van Euler De rechte van Euler is een rechte door het hoogtepunt H, het zwaartepunt Z en het middelpunt O van de omgeschreven cirkel van de gegeven driehoek ABC.
|
Euler is op 15 april in het jaar 1707 geboren te Bazel. Hij is
opgegroeid in een gezin van drie |
Leonhard Euler was een zeer verstandig man met een zeer goed werkgeheugen. Zelfs wanneer hij op het einde van zijn leven blind geworden was, wist hij wiskundige problemen verder uit te werken, dankzij zijn fotografisch geheugen. Zijn verwezenlijkingen voor de wiskunde en de natuurkunde zijn dan ook van onschatbare waarde. Zowel aan de Russische Academie als aan de Berlijnse academie schreef hij grootste werken neer. Eén van zijn voornaamste werken is een tekst over de functies met als titel ‘Introductio in analysin infinitorum’ en het boek over de differentiaalrekening. Daarnaast heeft hij een aantal belangrijke wiskundige termen ingevoerd die wij vandaag de dag nog zeer goed kennen. Denk maar aan de goniometrische getallen: sinus, cosinus en tangens. Ook de notatie van sommige begrippen zijn veranderd dankzij Leonhard Euler. Het imaginaire getal werd sindsdien voorgesteld met de kleine letter i, het getal pi met de Griekse letter π en het grondgetal van de natuurlijke logaritme met de kleine letter e. Daarbuiten was Euler een zeer goed leraar. Hij kon moeilijke wiskundige problemen uitlegen aan een publiek dat weinig voorkennis had. In de brieven die hij schreef aan het nichtje van de koning van Pruisen, bewees hij dit. Zijn brievencontact werd later verzameld in een bundel van wel meer dan 200 brieven en werd gepubliceerd voor een groter publiek. Blijkbaar had deze bundel een zeer groot succes. Niet alleen wiskundige en natuurkundige theorieën werden ontleed, maar Euler schreef in deze brieven ook iets meer over hemzelf. Zijn persoonlijke overtuigingen en geloof kon je als lezer terug vinden in deze letteren. Euler was dus een zeer begaafd man, dat van geen ophouden wist. Tot het einde van zijn leven was hij gepassioneerd door de studies hij ondernam. Zelfs tegenslagen, zoals het aftakelen van zijn gezondheid en het verlies van zijn vrouw, konden zijn drang naar nieuwe bevindingen niet tegen houden. |
2. Euler tijdens de lessen wiskunde |